Hapis Cezalarının Yatırı ve İnfaz Hesaplaması
İnfaz ve Yatar Hesaplama Nedir?
İnfaz-yatar hesaplaması, bir kişiye verilen hapis cezasının ne kadarının cezaevinde geçirileceğinin belirlenmesi için yapılan bir hesaplamadır. Ceza Kanunu'nda belirtilen indirim ve artırımlara göre yapılır.
Denetimli Serbestlik ve Koşullu Salıverme
Denetimli serbestlik, hükümlünün cezasının bir kısmını cezaevi dışında geçirmesine izin verilen bir uygulamadır. Cezanın belirli bir süresi tamamlandıktan sonra, iyi halli olması şartıyla cezaevi dışına çıkabilir ve denetim altında yaşar.
Koşullu salıverme, hükümlünün cezasının belirli bir kısmını tamamladıktan sonra, iyi halli olması ve şartları yerine getirmesi halinde tamamen serbest kalmasına izin verilen bir uygulamadır.
1 Yıl 8 Ay Hapis Cezasının Yatırı (2023)
14 Nisan 2020 tarihinde yürürlüğe giren 7242 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun uyarınca, 1 yıl 8 ay hapis cezasının yatırı şu şekilde hesaplanmaktadır:
* 1 yıl 8 ay cezanın yarısı olan 10 ay koşullu salıverilme süresidir. * Geriye kalan 10 ay ise infaz edilecek yatar cezadır.Ceza İnfaz Hesabı
Ceza infaz hesabı, 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ve 30 Mart 2020 tarihinde yürürlüğe giren yeni infaz yasası değişikliklerine göre yapılır. Cezada %14 indirim yapılmak suretiyle infaz edilir.
Özel Durumlar
Çocuk düşürtme suçu gibi bazı özel durumlarda, ceza infaz hesabı farklı şekilde yapılabilir. Bu gibi durumlarda, cezanın yarısı koşullu salıverilme süresi olarak ayrılır ve geriye kalan ceza yatar ceza olarak hesaplanır.
Comments